Kristina prisas för att ha gjort Skaraborg till ”Midsomers like”

Skaraborgs Akademi har utsett författaren Kristina Appelqvist till årets hedersskaraborgare. Hon får priset för att genom sin deckare har gjort Skaraborg till ”Midsomers like”.

Vid sin digitala sammankomst den 19 november delade Skaraborgs Akademi ut pris till årets hedersskaraborgare. I år gick utmärkelsen till författaren Kristina Appelqvist.

– Jag är oerhört glad och hedrad över denna fina utmärkelse. Skaraborg har varit den självklara skådeplatsen i alla mina deckare. Orter som Skövde och Varnhem, liksom den vackra naturen och det skaraborgska kynnet är viktiga beståndsdelar i alla mina böcker. Därför känns det förstås väldigt roligt att utses till Hedersskaraborgare, säger Kristina Appelqvist.

Västgöta universitet

Det var under de år Kristina arbetade som kommunikationschef på Högskolan i Skövde som hon fick idén till sin första deckare. Boken kom ut 2009 och Kristina har sedan dess skrivit ytterligare åtta deckare som alla utspelar sig på det fiktiva Västgöta universitet.

– Högskolan i Skövde spelar en huvudroll i mina böcker. Det var här allting började. Att få ta emot detta fina pris av Högskolans rektor känns därför extra roligt, säger Kristina Appelqvist.

Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste att utses till årets heders skaraborgare 1998. Därefter har bland andra Robert Gustafsson, Jan Guillou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson, Gert Wingårdh och senast förra året Martin Lundstedt vd för AB Volvo få ta emot utmärkelsen.

För ytterligare information, kontakta gärna Skaraborgs Akademi genom ledamöterna:

  • Kristina Appelqvist med diplom för priset 2020 års Hedersskaraborgare

Bibliografi

Kristina Appelqvist är född 1968 i Skarstads församling i dåvarande Skaraborgs län. Hon har studerat vid universiteten i Lund, Wien och Jerusalem och har även en journalistexamen från Mitthögskolan (idag Mittuniversitetet) i Sundsvall.

Kristina Appelqvist har bland annat arbetat drygt tio år på Högskolan i Skövde. Det var under åren som kommunikationschef vid lärosätet som hon fick idéen till sin första deckare och hon debuterade som författare med Den svarta löparen år 2009.

Appelqvist har sedan dess utkommit med ytterligare åtta deckare som alla utspelar sig vid fiktiva Västgöta universitet som har stora likheter med Högskolan i Skövde. Utmärkande för Appelqvists deckare är att de utspelar sig i akademisk miljö mitt i det natursköna Skaraborg. Med sina deckare har hon vunnit många trogna läsare och hon har beskrivits som en samtida Maria Lang och en svensk Agatha Christie.

Den senaste boken, En giftig skandal, som utkom i januari 2020, kan ses som en hyllning till just Agatha Christie. Både Christie och hennes böcker utgör en viktig del i bokens intrig.

Kristina Appelqvist har även utkommit med en bok i genren sakprosa. Tillsammans med Harriet Wallberg, tidigare rektor vid Karolinska Institutet, skrev hon När lögnen blir sanning. Om händelserna efter Macchiariniaffären. Boken kom ut 2019 och fick stor uppmärksamhet i medierna eftersom den innehåller nya uppgifter om vad som utspelade sig i skandalens efterspel.

Bibliografi:

  • En giftig skandal 2020
  • Den fjärde pakten 2018
  • Smultron, bröllop och döden 2016
  • Flickan framför muren, 2015
  • Minns mig som en ängel, 2014
  • De blå damerna, 2012
  • Liv i överflöd, 2011
  • Den som törstar, 2010
  • Den svarta löparen, 2009

Sakprosa
När lögnen blir sanning - om händelserna efter Macchiariniaffären 2019 (tillsammans med Harriet Wallberg)