Minnesmästaren Jonas von Essen är årets hedersskaraborgare

Utmärkelsen årets hedersskaraborgare går i år till minnesmästaren Jonas von Essen. Han får motta den ärofulla utmärkelsen för att han som tvåfaldig världsmästare i minne har gjort Skaraborg känt över hela världen. Bakom priset står Skaraborgs Akademi.

Sedan 1998 har Skaraborgs akademi årligen utsett årets hedersskaraborgare. Utmärkelsen har tidigare gått till bland andra Robert Gustafsson, Gert Wingårdh, Kronprinsessan Victoria och förra året, författaren Kristina Appelqvist. Årets pristagare heter Jonas von Essen och är tvåfaldig världsmästare i minne.

– Det känns väldigt hedersamt. Jag förväntade mig det inte alls. Det känns lite overkligt. Som i Kalle Anka, där man får ”stadens nycklar”. Skaraborg har en så viktig roll i mitt huvud, så det känns som en extra stor ära, säger Jonas von Essen.

Minnesmästare och smartare än en femteklassare

Jonas von Essen är född och uppvuxen i Skövde. Han blev världsmästare i minne både 2013 och 2014 och har därefter synts en del i TV. I Talang i TV4 år 2018 gick han raka vägen till final och i SVT:s program Smartare än en femteklassare är han en av få som klarat alla frågor och som faktiskt kan kalla sig för smartare än en femteklassare.

– Jag kom in på det här med minne helt slumpmässigt. På Skövde Stadsbibliotek hittade jag en bok om minnestekniker. Det var inget jag hade tänkt på innan, men tyckte att det vore fantastiskt om det gick att förbättra sitt minne. Det visade sig att det kunde man.

100 000 decimaler av pi

Förra året satte Jonas både svenskt och europeiskt rekord genom att rabbla upp 24 063 decimaler av talet pi. Men målet var att kunna säga de 100 000 första decimalerna.

– Inne på Skaraborgs Sjukhus i Skövde (i minnespromenaden alltså) blandade jag ihop ordningen på min kompis mamma och en hamster, vilket gjorde att jag sa fel siffra och var tvungen att avbryta rekordet. Vid det laget hade jag redan rabblat siffror i åtta timmar så det är förstås lätt att det smyger sig in ett fel någonstans.

För att komma ihåg alla siffror har han skapat en ”minnespromenad” i Skövde och Göteborg.

– För att memorera siffrorna i pi har jag en lång promenad genom hela Skövde. Längs med promenaden har jag en massa bilder och scener som händer i mitt huvud, och så blir det de första 50 000 decimalerna. Jag tycker att det är extra kul att det är just i Skövde. Oavsett var jag var i världen gick jag i Skövde en liten stund varje dag, i den här promenaden.

Nu för tiden bor Jonas i Göteborg, där resterande 50 000 pi-decimaler finns.

– Det blev lite fullt i Skövde. Det hade gått att proppa in några tusen till men man vill ju kunna röra sig fritt.

Varför tror du att juryn utsåg dig till årets hedersskaraborgare?

– Jag vet inte. Får se vad de säger i sin motivering, men jag hoppas att de tycker att jag är en bra representant för Skaraborg både i Sverige och resten av världen. Antar att de också gillar att jag använder Skövde som en så viktig del i mitt yrkesutövande.

Vad betyder Skaraborg för dig?

– Vilken svår fråga att svara på! Det är som att fråga ”Vad betyder min mamma för mig?” Men jag skulle väl säga, ”hemma”. En trygghet. På något sätt världens centrum. Och i mitt huvud är det en jättestor lekplats för mina fantasibilder – det är där jag bygger upp alla mina minnesbilder. Det är en källa till kunskap. Både i sin verkliga form och i sin imaginära form.

Motiveringen till priset som årets hedersskaraborgare:

Jonas von Essen utses till hederskaraborgare för att han gjort Skaraborg känt över hela världen. Som tvåfaldig världsmästare i att minnas har han tävlat och uppträtt i bland annat Japan, Kina, Australien och USA. En av hans framträdande minneskonster är att han kan räkna upp 100 000 decimaler av talet Pi. Jonas von Essen delar villigt med sig till alla som har svårt att komma ihåg. Hemligheten med hans minnesteknik ligger tryggt förankrad i hembygden.