Philip Jönsson är årets hedersskaraborgare 2022

För att han med sitt OS Guld i sportskytte vid Paralympiska spelen i Tokyo satt Skaraborg mitt i prick på världstavlan!

Motivering

Philip Jönsson, född i Ullervad 1994 där han fortfarande bor kvar, utses till hederskaraborgare för att han är den första Skaraborgska parasportaren som tagit OS guld. Han slog vid samma tillfälle paralympiskt rekord i sin paradgren luftgevär stående 10 meter med 252,8 poäng. Philip har även deltagit i fyra VM och två OS i sina parasportgrenar sedan 2015, trots sin accelererande muskelsjukdom.

  • Från prisutdelning 2022

    Ceremonin vid utdelandet av Årets Hedersskaraborgare

  • Philip Jönsson tar emot priset från Carl Henrik Ohlsson

    Fotograf: Tobias Larsson Franzén/SLA

  • Philip Jönsson

    Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté

Intervju med pristagaren

Årets hedersskaraborgare, ett riktigt stort grattis! Hur känns det?
– Tack, för mig känns det oerhört hedrande och stort att jag får den här utmärkelsen. Jag är en riktig urskaraborgare och för mig är Skaraborg där jag har ett hem och min trygghet.

Varför tror du att juryn valde dig?
– Dels för att jag tog guldmedalj, dels för min inställning till livet. Jag försöker att alltid att vara positiv till det mesta och se lösningar istället för problem. Jag som person är bevis för att saker och ting går. Jag hoppas också att jag kan vara en förebild för andra funktionshindrade.

Hittade sin sport under prova på-dag

Philip Jönsson har alltid varit födelsestaden Mariestad trogen. Han har vuxit upp i en familj där alla tycker om idrott och som sex-sjuåring började Philip att spela innebandy och sen även fotboll.

– När jag var fyra och ett halvt år fick jag diagnosen Duchennes muskeldystrofi, en progressiv muskelsjukdom. Ju äldre jag blev, desto svårare blev det för mig att spela fotboll, berättar Philip Jönsson.

Han ville hitta någon annan sport som han kunde utöva trots sin funktionsnedsättning. En prova på-dag hos Mariestads skyttegille fick honom att fastna för skytte. Under sex år tränade han aktivt och tävlade i skytte runt om i Skaraborg.

– Jag ville vidare, men att stå upp och skjuta var fysiskt omöjligt för mig som satt i rullstol – jag var nära att lägga av. Då började en äldre rullstolsburen dam, Kristina Norlander, i klubben och hon tyckte att jag var duktig. Hon hade kontakt med en talang- och breddansvarig inom parasporten och såg till att jag fick åka på ett prova på-läger. Det var riktigt kul, och på den vägen är det.

Sen dess har det varit många tävlingar runt om i världen. Philip är nyss hemkommen från VM i Förenade Arabemiraten där det blev en fjärdeplats i finalen för 10 meter liggande skytte. Till vardags jobbar Philip halvtid på ett företag som tillverkar luftgevär, så både arbetstid och fritid handlar om skytte.

– När det gäller träning så har jag alltid tränat hemma. Det går bra eftersom vi har ett stort hus och jag kan skjuta inomhus, fast en gång var jag nära att träffa mamma i armen.

Pappa hängde på guldmedaljen

Du har tävlat på flera VM, världscuper och deltagit i två Paralympics. På Paralympics Tokyo 2020 (som på grund av pandemin hölls 2021) blev du olympisk mästare i 10 meter luftgevärsskytte, hur känns det att ha en guldmedalj från Paralympics?

– Det var fantastiskt att jag verkligen lyckades att prestera på den viktigaste dagen. Jag har tävlat mot samma personer på i stort sett varje tävling, men att det var jag som lyckades var underbart.

Dina föräldrar har alltid varit med dig på tävlingar som dina assistenter. Din pappa agerar också laddare och laddar geväret innan du kan skjuta.

– Ja, de har verkligen alltid ställt upp och är de personer som känner mig allra bäst. Vid prisutdelningen i Tokyo skulle vi idrottare, på grund av strikta regler under pandemin, själva ta på oss medaljen, men för mig var det inte fysiskt möjligt. Min pappa fick då hänga guldmedaljen runt min hals och det var otroligt stort för oss båda.

Vad händer framöver?
– Det är en del världscupstävlingar och så är målet att kunna delta i Paralympics i Paris 2024, men då gäller det att placera sig bra i vissa tävlingar framöver.

Philip Jönsson tog emot sitt pris som Årets hedersskaraborgare den 17 november under Skaraborgs Akademis helkväll på Högskolan i Skövde.

  • Philip Jönsson

    Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté