Skaraborgs Akademi tillbaka på Högskolan – utser hedersskaraborgare, delar ut pris och föreläser

Det är alltid lika uppskattat när Skaraborgs Akademi fram på höstkanten besöker de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde. I år kommer de torsdagen den 18 november och ska då utse Årets hedersskaraborgare, som också finns på plats. Skaraborgs Akademi delar även ut priset till den doktorsavhandling på Högskolan som särskilt utmärkt sig under det senaste året. Dessutom föreläser akademiledamöterna Sören Häggroth, före detta statsråd, och Akademins sekreterare Karl-Erik Tysk.

Skaraborgs Akademi består av aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen och har som syfte ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Det gör de bland annat genom att utse Årets hedersskaraborgare. Sedan Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste 1998 har många namnkunniga skaraborgare fått ta emot denna hederstitel, bland andra Robert Gustafsson, Jan Guillou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson och Gert Wingårdh och senast förra året deckarförfattarinnan Kristina Appelqvist.

– Som vanligt vill vi hålla valet av Årets hedersskaraborgare hemligt så länge som möjligt. Därför får alla nyfikna vänta till föreläsningskvällen för att få veta vem det är. Men så mycket kan jag säga att det rör sig om en ung, internationellt känd konstnär, berättar Skaraborgs Akademis sekreterare Karl-Erik Tysk.

Hedersskaraborgare på plats

Hedersskaraborgaren kommer att vara på plats för att ta emot utmärkelsen och får också möjlighet att både tacka och berätta om sig själv och sitt värv. Men kvällen inleds med att Skaraborgs Akademi delar ut sitt pris till den doktorsavhandling som förtjänar särskild uppmärksamhet. I år går äran och de 10 000 kronorna till Pilleriin Sikka, lektor i kognitiv neurovetenskap, Institutionen för biovetenskap. Hennes avhandling har titeln ”Dream Affect” och fokuserar på drömforskning och undersöker bland annat vad känslor är och hur drömmens påverkan kan mätas. Priset sponsras av Länsförsäkringar Skaraborg och mottagaren utses av Högskolan i Skövdes fakultetsnämnd.

Föreläsningar om makt i Skaraborg – och svampar!

Precis som de tidigare besöken på Högskolan kommer två av Akademins ledamöter föreläsa under kvällen. I år är det Akademins preses, alltså ordförande, Sören Häggroth och sekreteraren Karl-Erik Tysk. De har valt att berätta om ”Från byalag till region – 1 000 år av makt i Skaraborg” respektive
”Samtal över riksgränser – dialog med tickor”. Tickor som i svampen tickor!

Sören Häggroth är filosofie doktor i statskunskap och tidigare statssekreterare på Finansdepartementet respektive Inrikesdepartementet. Han har också varit generaldirektör och chef för Fortifikationsverket.

Karl-Erik Tysk är en av veteranerna i Skaraborgs Akademi och dess ständige sekreterare sedan bildandet 1998. Han är präst och har tjänstgjort på en rad platser i och utanför Skaraborg. Karl-Erik Tysk är också känd för sitt mångåriga engagemang för kontakterna mellan Sverige och Gammalsvenskby i Ukraina.

Bilder från sammankomsten

  • Karl-Erik Tysk dialogiserar

    Vår ständiga sekreterare Karl-Erik Tysk dialogiserar passionerat med sina tickor.

  • 20211118_182542.jpg

    Årets framstående avhandling mottogs digitalt via länk från Stanford University i San Franscico USA av Pillerin Siika. Prisutdelare var David Seiving Länsförsäkringar Skaraborg och juryns ordförande Alexandra Krettak Högskolan Skövde läste upp motiveringen.

  • Sören Häggroth kåserar

    Vår preses Sören Häggroth kåserar engagerat om maktens utveckling under tusen år.

  • Pellerin presenterar via länk

    Pillerin berättade engagerat om sitt kvalitativt höga och för alla intressanta framstående avhandling via länk från Stanford Univerity!

  • Intervju med Jonas von Essen

    Årets Hedersskaraborgare Jonas von Essen intervjuas av vår ledamot Helena Stålnert, som även beskrivit mästarens minne i sitt kapitel i årets antologibok.

  • Jonas von Essen presenterar

    Årets Hedersskaraborgare tog oss med på en hissnande och pedagogisk lysande minnespromenad för att komma ihåg de tio folkrikaste länderna i världen i rätt ordning. Här gestaltar han landet Nigeria genom en ballerina som niger

  • 20211118_183045.jpg

    Förberedelserna pågår för live-sändning i bakgrunden. I förgrunden det goda samtalet mellan dekan Alexandra Krettak Högskolan Skövde och tillika juryns ordförande för utdelande av årets framstående avhandling samt ledamoten och fd preses Bengt Knutsson.