Skaraborgs Akademi utser årets heders
skaraborgare, delar ut pris och Sören Holmberg föreläser

Pressmeddelande Skaraborgs Akademi - pop café 17 november 2022

Skaraborgs Akademi, som består av arton namnkunniga skaraborgare i förskingringen, tar hand om hela kvällen vid höstens tredje populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde den 17 november.


– Det blir en spännande och intressant kväll, utlovar aftonens konferencier tillika akademiledamoten Carl Henrik Ohlsson. Han lyfter bland annat fram presentationen av Årets hederskaraborgare och föreläsningen av den kände valexperten, professor Sören Holmberg.

Skaraborgs Akademi, som har mottot ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet” har som tradition att besöka Högskolan varje höst. Vid höstens tredje populärvetenskapliga café bjuder Akademin på ett omfattande och varierat program. Som vanligt kringgärdas besöket av en del hemlighetsmakeri.

Vi brukar försöka vänta till den här kvällen innan vi presenterar Årets hedersskaraborgare. Det är en programpunkt många i publiken ser fram emot. Genom åren är det ju många namnkunniga skaraborgare som fått utmärkelsen. Västgöta-Bengtsson, Robert Gustafsson, Jan Guillou, Kristina Lugn, Thomas G:son och Jonas von Essen bara för att nämna några.

Hedersskaraborgaren på plats

Årets hedersskaraborgare har lovat att finnas på plats för att ta emot sin hedersbetygelse och låta sig intervjuas, och Carl Henrik Ohlson intygar att årets mottagare är någon alldeles speciell.

Men kvällen inleds med att Skaraborgs Akademi delar ut sitt pris till den doktorsavhandling som förtjänar särskild uppmärksamhet. I år går äran och de 10 000 kronorna, finansierade av Länsförsäkringar Skaraborg, till Yuning Jiang, institutionen för informationsteknologi. Hennes forskning handlar om cybersäkerhet handlar om att skydda våra system mot digitala hot, exempelvis ransomware. Genom att identifiera sårbarheter hos system kan man förebygga den typen av hot.

Yuning Jiang kommer i samband med prisutdelningen att presentera sin forskning.

Boksläpp och Sören Holmberg

Skaraborgs Akademi ger varje år ut en antologi och i år heter boken ”Skaraborg spelar roll” och kommer under kvällen att presenteras av flera av författarna. Och även i år kommer en av akademins ledamöter att avsluta kvällen med en föreläsning. Den är gången är det den riksbekante statsvetaren och professorn Sören Holmberg som ska prata kring sitt kunskapsområde politiska val, det svenska riksdagsvalet och mellanårsvalet i USA.

De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet, Skaraborgs Senioruniversitet och för kvällen också Skaraborgs Akademi.


Torsdagen den 17 november kl 18.30 - 21.00. Obs tiden!
Högskolan i Skövde, hus E, sal E 105. OBS – ny sal!
(Obs! Media har möjlighet att träffa Skaraborgs Akademi,
pristagaren och Årets hedersskaraborgare från ca kl 18:00.)


Kontaktpersoner

Högskolan:
Eric Hellgren, Högskolan i Skövde,
Telefon: 0702-12 11 62
E-post: eric.hellgren@his.se

Skaraborgs Akademi:
Carl Henrik Ohlsson
Telefon: 0708-71 70 70
E-post: coach-r@telia.com